Help needed with software plz

A place to discuss other software like PhotoGrav, A-Cad, Aspire, PhotoShop, Vextractor and Corel to name a few.
Kevin Rodden
Posts: 82
Joined: Sun Oct 02, 2016 4:32 pm
Location: Leigh, Lancashire. UK

Help needed with software plz

Post by Kevin Rodden » Fri Oct 21, 2016 12:37 pm

Hi i hope someone can help me out please, i’ve been dl random line art pictures of the web but all i seem able to do with then is engrave.
I’m wanting to be able to engrave the picture on to a surface but also be able to cut out the outline of the object.
How do i go about selecting the out for cutting?

I’m currently using the software that came with my laser RDWorks and Corel draw, is it possible with this software?

Thanks
Kev
60W 700x500 TR
Kev

User avatar
Gene Uselman
Posts: 1314
Joined: Thu Jul 07, 2016 3:18 pm
Location: Suburban Minneapolis, Minnesota, US
Country: USA
Nickname: Gene
Laser Machine Make or Type: QC1390
Laser Power: 130W EFR
Laser Bed Size: 36x49
Home Position: TR
RDWorks Version: V8.01.19 LO
Accessories: I have a combining lens, pin tables [homebuilt], honeycomb table [LightObject], wireless remote on the way [crossed fingers]
Windows Version: Win 7 Pro

Re: Help needed with software plz

Post by Gene Uselman » Fri Oct 21, 2016 1:43 pm

Under the layer settings [color layer] change from scan to cut.

Kevin Rodden
Posts: 82
Joined: Sun Oct 02, 2016 4:32 pm
Location: Leigh, Lancashire. UK

Re: Help needed with software plz

Post by Kevin Rodden » Fri Oct 21, 2016 2:26 pm

GeneMpls wrote:Under the layer settings [color layer] change from scan to cut.
Hi thank you for the reply.
I don't get the option to change from scan to cut it just says in the colour bar "BMP"
60W 700x500 TR
Kev

User avatar
sebastien laforet
Posts: 164
Joined: Wed Sep 07, 2016 3:23 am
Location: Lyon
Country: France
Laser Machine Make or Type: bodor BCL0605MU
Laser Power: 100W
Laser Bed Size: 60*50cm
Home Position: TR
RDWorks Version: 8.01.19
Windows Version: 7

Re: Help needed with software plz

Post by sebastien laforet » Fri Oct 21, 2016 2:48 pm

piper1 wrote: I don't get the option to change from scan to cut it just says in the colour bar "BMP"
you can not do this for a bitmap, you can do it only on a vector.

the solution is to use some other image editing tool to extract the image, then vectorize the outer border. and then superpose the BMP file and the vector.

the BMP will be engraved, and you can set the vector design to "cut" with low power to mark the border.
Sébastien Laforet
machine : Bodor BCL-0605 (60x50) with 100W laser with TR origin.
Live in France
Primarily works laser for my wife (school teacher, so lots of boxes, letters, puzzles, ...) and miniature scenery (32mm scale : warmachine, infinity)

Kevin Rodden
Posts: 82
Joined: Sun Oct 02, 2016 4:32 pm
Location: Leigh, Lancashire. UK

Re: Help needed with software plz

Post by Kevin Rodden » Fri Oct 21, 2016 2:53 pm

schlaf wrote:
piper1 wrote: I don't get the option to change from scan to cut it just says in the colour bar "BMP"
you can not do this for a bitmap, you can do it only on a vector.

the solution is to use some other image editing tool to extract the image, then vectorize the outer border. and then superpose the BMP file and the vector.

the BMP will be engraved, and you can set the vector design to "cut" with low power to mark the border.
Thank you.
I do have Aspire vcarve that might do it, i will give it bash.

Ta
Kev
60W 700x500 TR
Kev

Martín Lázaro
Posts: 89
Joined: Mon Aug 01, 2016 10:32 am
Location: Olavarria
Country: Argentina
Laser Machine Make or Type: Goldenlaser 2 fixed heads retrofited (6442s)
Laser Power: 80w + 50w
Laser Bed Size: 1300*600mm
Home Position: TL
RDWorks Version: 8.01.23
Accessories: rotary chuck
wireless panel
Windows Version: w7 64bits

Re: Help needed with software plz

Post by Martín Lázaro » Mon Oct 24, 2016 10:04 am

If I understand in the right way, you want to engrave a image and then cut outside, in this case :

-import image to rdworkslab
-tab work
-double click over BMP (open layer properties)
-at the right side of INTERVAL, press ADVANCE button (open windows)
-check "cutting after sweeping" SWEEPING = ENGRAVE
-set velocity to cut (I dont know why you cant set power there, maybe the software set to 100%, maybe...)

I never use this set up, i use a "manual" mode, described below :

The manual (more control) way is (i supposed a rectangle/square image:
-import image to rdworkslab
-select rectangle tool, draw a rectangle outside of image (you decide how far or close be the cut line)
-select this rectangle and choose a diferent color to put this rectangle in a diferent layer
-set properties of rectangle to doing a cut
-make shure the BMP laser if to the top, and rectangle layer is in the bottom
-download
-run :)

Martín.-

Kevin Rodden
Posts: 82
Joined: Sun Oct 02, 2016 4:32 pm
Location: Leigh, Lancashire. UK

Re: Help needed with software plz

Post by Kevin Rodden » Mon Oct 24, 2016 11:44 am

Thanks Martin i will try it out tomorrow after work, nice one.

Cheers
Kev
60W 700x500 TR
Kev

Chris Medcalf
Posts: 49
Joined: Wed Jul 13, 2016 1:23 pm
Location: Yorkshire

Re: Help needed with software plz

Post by Chris Medcalf » Tue Oct 25, 2016 10:27 pm

Use Trace in Corel Draw. It is in the bitmap menu.
Chris
KH7050B 60W TR
RDWorks v8.01.18 on windows vista and xp

Kevin Rodden
Posts: 82
Joined: Sun Oct 02, 2016 4:32 pm
Location: Leigh, Lancashire. UK

Re: Help needed with software plz

Post by Kevin Rodden » Wed Oct 26, 2016 4:25 pm

greenwing wrote:Use Trace in Corel Draw. It is in the bitmap menu.
Thank you for the reply.
I think i've managed to work it out by using Aspire Vectric and RDWorks, just need to dl the file to the machine and see if it works.
Fingers crossed, if successful i will post it on the forum.
60W 700x500 TR
Kev

Zac Codner
Posts: 7
Joined: Sun Nov 27, 2016 5:21 pm
Location: California USA
Contact:

Re: Help needed with software plz

Post by Zac Codner » Sun Nov 27, 2016 6:42 pm

Kevin Rodden wrote:
greenwing wrote:Use Trace in Corel Draw. It is in the bitmap menu.
Thank you for the reply.
I think i've managed to work it out by using Aspire Vectric and RDWorks, just need to dl the file to the machine and see if it works.
Fingers crossed, if successful i will post it on the forum.
Did you get it to work?
Chinese eBay Laser Bought as a 50w but is actually over clocked 40w
300x500, TL

Zac

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest