Issue with CNC

Topics related to CNC Use, Parts and Construction.
Malcolm Ferrie
Posts: 225
Joined: Mon Aug 22, 2016 10:31 am
Location: N.E. Scotland

Re: Issue with CNC

Postby Malcolm Ferrie » Thu Dec 22, 2016 3:41 am

It's a PC, No it doesn't go onto stand by, As soon as you power up the spindle controller the screen goes blank, and when you turn the controller off the screen comes back on again, I'll take a video of this happening.
Malcolm Ferrie
North East Scotland
2 x 50 x 30 50w Lasers (TL)
1 x 70 x 50 60w Laser (TR)
1 x Mini 0.5w Laser (Anywhere)
1 x 50 x 30 water cooled cnc (BL)
Corel Draw 12 & x7, Artcam, Cut 2D, PhotoGrav
If I can't make it myself, I don't need it.

User avatar
Keith Sherwin
Site Admin
Posts: 1000
Joined: Fri Jun 24, 2016 1:44 pm
Location: Okanagan Valley, B.C. Canada

Re: Issue with CNC

Postby Keith Sherwin » Mon Jan 02, 2017 9:56 am

Malcolm, did you get this fixed and if so, what was the cause?
69 Real (80)Watt Laser w/multi FL lenses. T.L.
Made 5 CNC's, Electronics, Electrical, PLC & Computer background.
:idea: Started this forum - Using RDWorks V8.01.21 on W7 Pro
Lead in creation of the RDWorksLab English Manual.
Crazy Uncle Keith!

Malcolm Ferrie
Posts: 225
Joined: Mon Aug 22, 2016 10:31 am
Location: N.E. Scotland

Re: Issue with CNC

Postby Malcolm Ferrie » Tue Jan 03, 2017 2:24 pm

Nope, can't find the problem, Tried 3 different screens, removed the software, re-installed the software, as soon as I click run on Mach3, the screen switches off. It's a strange one.
Malcolm Ferrie
North East Scotland
2 x 50 x 30 50w Lasers (TL)
1 x 70 x 50 60w Laser (TR)
1 x Mini 0.5w Laser (Anywhere)
1 x 50 x 30 water cooled cnc (BL)
Corel Draw 12 & x7, Artcam, Cut 2D, PhotoGrav
If I can't make it myself, I don't need it.

User avatar
Ian Bell
Posts: 37
Joined: Sat Nov 19, 2016 6:55 am
Location: Bangor, N. Ireland

Re: Issue with CNC

Postby Ian Bell » Wed Jan 04, 2017 3:17 am

IMHO it's looking more like an interference/grounding issue with the vfd.

I assume mach3 is controlling the spindle speed via the vfd (mine is manual).

Does the screen go blank immediately on starting the spindle or does it flicker/distort momentarily.

Could you try a very simple program with an XY move only with no spindle speed control in it, pressing run it should move but with no vfd control so might help establish if its the vfd or mach.

Check the spindle power lead to the vfd and video lead routing, make sure you have minimal proximity and parallel routing.

Can you increase separation distance between the vfd and screen as a test.

A few suggestions, hopefully help a little
Planning either a 60W or 80W laser
Ian

Malcolm Ferrie
Posts: 225
Joined: Mon Aug 22, 2016 10:31 am
Location: N.E. Scotland

Re: Issue with CNC

Postby Malcolm Ferrie » Wed Jan 04, 2017 3:00 pm

No Ian, I have a separate VFD to control the spindle, Here's a photo of what I have.

No flicker, I can move the X, Y, Z axis via the keyboard with no issues at all, aha, Wait a minute, I have just started the VFD to spin up the spindle and the screen went blank, and as soon as I press the stop button on the VFD the screen comes back on again. We're getting there
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Malcolm Ferrie
North East Scotland
2 x 50 x 30 50w Lasers (TL)
1 x 70 x 50 60w Laser (TR)
1 x Mini 0.5w Laser (Anywhere)
1 x 50 x 30 water cooled cnc (BL)
Corel Draw 12 & x7, Artcam, Cut 2D, PhotoGrav
If I can't make it myself, I don't need it.

User avatar
Ian Bell
Posts: 37
Joined: Sat Nov 19, 2016 6:55 am
Location: Bangor, N. Ireland

Re: Issue with CNC

Postby Ian Bell » Thu Jan 05, 2017 4:21 am

I understood the separate vfd, what I meant was that your gcode operates your vfd. Mine is manual.

Ok, I'd suggest looking at the wiring routing and grounding now, once the vfd is operational it's causing a fault or interference. Don't forget to check the cable connector on the top of the spindle.

Of course the usual disclaimer .... disconnect from supply before checking.
Planning either a 60W or 80W laser
Ian

Herb Edmonds
Posts: 5
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:22 pm
Location: Tallahassee, Florida USA

Re: Issue with CNC

Postby Herb Edmonds » Fri Jan 06, 2017 5:33 pm

Malcolm.... are you using the onboard video or have you installed a separate (pci) video card? I've had issues with onboard video in mach3, and I'm pretty sure they suggest using separate card.
Just a suggestion.
Herb
GreatYear model GY-1390CS-260
1300x900, Top Right
MetalCut V1.00.13 & RDWorks V8.01.18
Herb

Malcolm Ferrie
Posts: 225
Joined: Mon Aug 22, 2016 10:31 am
Location: N.E. Scotland

Re: Issue with CNC

Postby Malcolm Ferrie » Sat Jan 07, 2017 1:58 am

Thanks Herb, BUT the complete system worked fine with no issues in my shop, Brought it home as it was tooooooo noisy in the shop. So the complete system is now at home and is really annoying the wife. (Brilliant) Over the weekend, I'll try moving all components apart rather than having them all squashed into a small area.
Malcolm Ferrie
North East Scotland
2 x 50 x 30 50w Lasers (TL)
1 x 70 x 50 60w Laser (TR)
1 x Mini 0.5w Laser (Anywhere)
1 x 50 x 30 water cooled cnc (BL)
Corel Draw 12 & x7, Artcam, Cut 2D, PhotoGrav
If I can't make it myself, I don't need it.

User avatar
Ian Bell
Posts: 37
Joined: Sat Nov 19, 2016 6:55 am
Location: Bangor, N. Ireland

Re: Issue with CNC

Postby Ian Bell » Sat Jan 07, 2017 2:52 pm

Keeping the spindle power and video leads separated and possibly the screen away from the vfd will hopefully help.

Fingers crossed
Planning either a 60W or 80W laser
Ian

Malcolm Ferrie
Posts: 225
Joined: Mon Aug 22, 2016 10:31 am
Location: N.E. Scotland

Re: Issue with CNC

Postby Malcolm Ferrie » Thu Jan 19, 2017 12:46 pm

Problem solved,
Separated Computer and screen from the VFD as far as cables would allow and everything works perfect now. Great now that I can pause work if the phone goes, That's when I can hear it.

Thanks for all your help.......Happy Bunny again.
Malcolm Ferrie
North East Scotland
2 x 50 x 30 50w Lasers (TL)
1 x 70 x 50 60w Laser (TR)
1 x Mini 0.5w Laser (Anywhere)
1 x 50 x 30 water cooled cnc (BL)
Corel Draw 12 & x7, Artcam, Cut 2D, PhotoGrav
If I can't make it myself, I don't need it.


Return to “CNC Related topics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest